Минималната работна заплата  у нас се увеличава на  1077 лева 

...
Минималната работна заплата  у нас се увеличава на  1077 лева 
Коментари Харесай

Минималната работна заплата у нас се увеличава на 1077 лева от 1 януари 2025 г.

Минималната работна заплата  у нас се усилва на  1077 лева  от 1 януари 2025 година Това заяви на брифинг министърът на труда и обществената политика Ивайло Иванов.

Досега минималната работна заплата бе  933 лв.. 

Това е нарастване с 15,4%. Около 430 000 души работят на минималната работна заплата, сподели още той. 

" Минималната работна заплата е за  минималните разноски,  които би трябвало да се създадат за прехрана на едно лице, що се отнася и това е размерът, който ние дефинираме. Що се касае до останалите работни заплати, работодателите са тези, които би трябвало да поправят работните заплати на останалия личен състав ", сподели още министърът.

Припомняме, че  преди седмици  страната, работодателите и синдикатите не съумяха да се схванат за минималната работна заплата. Тогава синдикатите поддържаха плана, само че работодателските организации, не. 

Предложението за новия растеж на минималната заплата бе на министъра на труда и обществената политика. 

Предложената стойност е със 144 лева повече по отношение на настоящето най-ниско заплащане, уточни министърът. Съгласно Кодекса на труда минималната работна заплата за идната календарна година се дефинира в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за 12-месечен интервал, който включва последните две тримесечия на миналата и първите две тримесечия на настоящата година.

До думите му така  ще намалее рискът от бедност  измежду работещите с най-ниски приходи, опазване на виталното им ниво и за понижаване на неравенствата в разпределението на приходите. " Нетният приход на наетите на минимална работна заплата ще нарасне и ще доближи 835,73 лева ", уточни още министър Иванов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР